Olifantengras als isolatiemateriaal? Limburgse vakwerkhuizen met bamboe?
Bij Concept* Cloudt geloven we in duurzaam bouwen en zoeken we voorlopend naar manieren waarop onze ontwerpen bijdragen aan behoeftes van deze tijd. Daarnaast houden we gewoon erg van authentieke, bijzondere lokale bouwwerken. Of dat nou oude kloosters of kerken zijn, vervallen boerderijen of Limburgse vakwerkwoningen. Je kunt ons eigenlijk geen groter plezier doen dan ons een tweede leven te laten ontwerpen voor zo’n gebouw. Een tweede, duurzaam leven.
Afgelopen najaar hebben we samen met een aantal partners ingeschreven voor een onderzoekssubsidie. Die hebben we uiteindelijk niet gekregen, maar het idee in het plan is veel te mooi om niet met iedereen te delen. Bovendien is de gedachte erachter, wellicht in een andere vorm, op veel meer bouwvragen toe te passen. Ik ga het centrale idee dus met jullie delen!
De komende jaren moeten er veel nieuwe woningen uit de grond worden gestampt. De opgave voor de woningbouw ligt in Zuid- Limburg voornamelijk in de dorpen, waar de woningstichtingen in verhouding het meeste bezit hebben. Bij de woningstichtingen liggen twee opgaves: verduurzamen en nieuwbouw. Wat interessant is aan de Zuid-Limburgse dorpen is dat het landschap en de architectuur het dichtst bij elkaar komen. Zoals gezegd, een combinatie waar we bij Concept* Cloudt van houden.
Van Limburgse Bodem was een integraal onderzoek vanuit drie disciplines: landschap, stedenbouw en architectuur. Ons doel was onderzoeken in hoeverre er natuurlijke materialen voor bouwprojecten kunnen worden geteeld in de directe omgeving van de bouwlocatie. Hier in Limburg dus. Daarbij was het uitgangspunt om te bouwen in een stijl die past bij de omgeving.
In het onderzoeksvoorstel legden we dus de focus op Limburgse vakwerkbouw. We wilden onderzoeken in hoeverre nieuwe woningen aan de rand van Limburgse dorpen kunnen worden gebouwd in een stijl die recht doet aan de omgeving en traditie en waarvan de bouwmaterialen in de omgeving worden geteeld. Kortom: nieuwbouw met materialen van Limburgse bodem.
Daarmee wilden we eigenlijk een oud principe herintroduceren. Een voorbeeld maakt dat duidelijk. Neem een boerderij met een rieten dak. Vroeger groeide er riet in de vijver op het terrein van het boerenerf. Als het tijd was om het riet op het dak te vervangen, werd dit uit de eigen vijver geoogst. Zelfvoorzienend en duurzaam.
Stel je eens voor: gloednieuwe, moderne vakwerkwoningen aan de rand van typische Limburgse dorpen. Maar dan met isolatiemateriaal dat een paar kilometer verderop is geteeld. Vakwerkwoningen volledig opgetrokken uit hout dat afkomstig is uit speciaal daarvoor aangelegde Limburgse bossen.
Een nieuwe aanpak voor typisch Limburgse woningen, gebouwd en geteeld op een manier die geworteld is in de eigen traditie en omgeving. Ik kan er nog steeds heel enthousiast van worden!