Bouwmaterialen shoppen op bol.com

Bouwmaterialen shoppen op bol.com

Laatst scrolde ik op bol.com op zoek naar leesvoer. De zomervakantie staat immers voor de deur en dan moeten er een paar lekkere boeken mee op reis. Niet dat ik overigens de illusie heb dat ik voldoende tijd ga krijgen om ze allemaal te lezen, maar het is een comfortabel gevoel dat er een stapel interessante boeken mee reist in mijn koffer. Een mens kan dromen, nietwaar?

Wat me onmiddellijk opviel, was dat bol.com me ook tweedehands versies aanbood van de boeken die ik interessant vond. Gewoon tussen de verschillende nieuwe versies. Boeken waar niets mis mee was en er nog prima uitzagen. Kortom, helemaal geschikt om nog een keer gelezen te worden. Niets nieuws, denk je dan. Marktplaats bestaat immers al jaren. Maar de volstrekt natuurlijke wijze waarop tweedehands boeken een plek kregen tussen het nieuwe aanbod, vond ik toch opmerkelijk. Ik werd er wel vrolijk van eigenlijk.

Het is namelijk precies de route die we op veel meer gebieden zouden moeten kiezen. Stel je voor dat een aannemer voor een bouwproject bij een groothandel altijd kan kiezen voor gebruikte materialen. Stenen, kozijnen of betonnen platen die nog een keer gebruikt kunnen worden. Gewoon als vast onderdeel tussen het reguliere aanbod.

Ook in de bouw is hergebruik niet nieuw trouwens. Onder naam ‘urban mining’ wordt er bij sloop steeds vaker gekeken welke spullen en onderdelen nog bruikbaar zijn. Die worden vervolgens, eventueel na bewerking, opnieuw te koop aangeboden. Het feit dat er een fraaie marketingterm als ‘urban mining’ nodig is, spreekt trouwens al voor zich: het is echt nog een niche. Maar de gedachte is natuurlijk uitstekend en in de wetenschap dat de economie circulair moet worden ook onontkoombaar.

Om het aanbod te vergroten, zou er eigenlijk een landelijk platform moeten komen waarop nieuwe en gebruikte onderdelen naast elkaar worden aangeboden. Een bol.com voor de bouw. Liefst met de mogelijkheid om te filteren op afstand, zodat je ook nog kunt kiezen voor materialen direct uit de omgeving van het bouwproject.

Zoals ik al eerder schreef zullen ook hier financiële prikkels nodig zijn om recycling echt dominant te maken in de bouwwereld. Zou het daarom niet een goed idee zijn als de overheid in aanbestedingen voor nieuwe gebouwen een verplicht percentage hergebruikte materialen verplicht opneemt? Moet je eens zien hoe snel commerciële partijen werk maken van ‘urban mining’ en hergebruik de nieuwe standaard wordt.

En de boeken voor op vakantie? Die heb ik uiteindelijk gewoon geleend bij de lokale bibliotheek. Zo zie je maar weer, het wiel hoeft ook op het gebied van hergebruik niet opnieuw te worden uitgevonden!

Nicole Cloudt