Concept* Cloudt

View Original

LATEN WE DE STIKSTOFCRISIS AANGRIJPEN OM BOUWEN MET NATUURLIJKE MATERIALEN TE STIMULEREN

Eerder deze maand hakte het kabinet de knoop door: om de stikstofuitstoot terug te dringen wordt er stevig ingegrepen in de agrarische sector. Dat is onder andere nodig om weer te kunnen bouwen in Nederland, gaf het kabinet aan. Ondertussen houdt de woningcrisis aan. We komen een slordige 300.000 woningen tekort en de verwachting is en zelfs als we nu beginnen te bouwen het tot 2025 duurt voordat de achterstand is weggewerkt.

Uiteraard betekent dat niet dat er 300.00 nieuwe woningen uit de grond gestampt hoeven te worden. Het zou logisch zijn om te beginnen met het aanpassen van gebouwen die momenteel leegstaan. Verlaten kantoorpanden kunnen bijvoorbeeld relatief snel in appartementencomplexen worden omgetoverd. Maar ook als dat gebeurt, zullen er de komende jaren, na het terugdringen van de stikstofuitstoot, talloze nieuwbouwwijken verrijzen in Nederland.

Dit is dus het uitgelezen moment om eindelijk serieus werk te maken van massale houtbouw. Het is niet alleen veel beter voor mens en milieu, maar de tijd van de eerste schop in de grond tot oplevering aan de nieuwe bewoners is vele malen korter dan bij reguliere bouw. Maar dat lijkt maar niet tot burgers, banken en beleidsmakers door te dringen.

Daarom werd ik erg vrolijk van het nieuws dat Triodosbank als eerste geldverstrekker in Nederland korting gaat bieden op de hypotheekrente bij de aanschaf van een biobased huis. Dat is een huis dat volledig uit natuurlijke materialen is samengesteld. De bank bood al langer korting op de financiering van goed geïsoleerde woningen.  

Een abstract proces zet de gemiddelde Nederlander niet aan tot actie. Er is eerst een financiële prikkel nodig.

Het is te hopen dat andere grote hypotheekverstrekkers snel volgen, want als de huidige energiecrisis één ding heeft aangetoond, is het wel dat een abstract proces als klimaatverandering de gemiddelde Nederlander niet tot actie aanzet. Zelfs niet als de gevolgen inmiddels voor vrijwel iedereen duidelijk zijn. Dat een financiële prikkel werkt blijkt wel uit de huidige energiecrisis. Door de torenhoge energieprijzen wordt er overal in Nederland serieus werk gemaakt van energiemanagement.

Zou het daarom niet een logische stap zijn als het kabinet een financiële stimulans introduceert die houtbouw aantrekkelijker maakt? Het zou wel heel cynisch zijn als het oplossen van de ene milieucrisis gevolgd wordt door een bouwtsunami die nauwelijks rekening houdt met de schadelijke effecten op de natuur die onvermijdelijk gepaard gaan met reguliere nieuwbouw. Vergeet niet dat de productie van beton verantwoordelijk is voor ruim 5% van de door mensen veroorzaakte CO2- emissie.

Het ziet er overigens niet naar uit dat de stikstofcrisis snel is opgelost. De plannen zijn pas net gepresenteerd en Nederland maakt zich op voor een zomer vol boerenprotesten. Bouwvergunningen zullen dus nog wel even op zich laten wachten. Laten we het van de positieve kant bekijken: dan heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening genoeg tijd om zich over maatregelen te buigen om houtbouw de nieuwe standaard te maken in Nederland.

Nicole Cloudt

Architect